BLOG.RPIX.DK

Forside

Apps på Android

Optettet 17. Nov 2022

Jeg hører til dem, der har det lidt stramt med alt det skrammel der er installeret på ens telefon, og som ikke kan afinstalleres. Heldigvis kan mange af de apps deaktiveres, og man kan finde alternativer. De fleste henter nok apps på Google Pay Store, hvilket også er fint nok. Der findes faktisk mange gode apps der, men rigtig mange af dem er fyldt med reklamer og/eller tracking af brugeren, så personligt finder jeg mine apps på f-droid, som er en app store for FOSS (Free Open Source Software) android apps.

Det første jeg gør, når jeg får en ny telefon, er at installere f-droid på telefonen. Man downloader app'en med sin browser og vælger at køre filen. Man får en advarsel eller to om, at det er farligt, og "er du nu helt sikker?", og det skal man bare acceptere og installere appen. Den er ikke farlig, og man kan have stor tillid til f-droid.

Næste skridt er at begynde at afinstallere eller deaktivere de apps man enten ikke bruger eller har fundet alternativer til. På min telefon har jeg deaktiveret (fordi de ikke kan afinstalleres) disse apps:

- og derudover har jeg afinstalleret en hel del apps der fulgte med. Man skal selvfølgelig passe lidt på med hvad man afinstallerer. Jeg tror faktisk Android styresystemet er smart nok til ikke at tillade at man afinstallerer eller deaktiverer noget, som gør at man ikke kan bruge telefonen efterfølgende, men pas lige på hvad du gør.

Og selvfølgelig skal man også afgøre med sig selv, om alternativerne er bedre/gode nok. Personligt kan jeg gode lide simple apps, der er nemme og intuitive at bruge. Noogen vil måske synes at de er kedelige, og vil foretrække andre apps - måske ligefrem dem der allerede er installeret på telefonen. Jeg vil gennemgå min liste over apps jeg kan anbefale her-.

Apps fra F-droid

Privacy Browser

En browser i absolut højeste kvalitet. Den muliggør at sætte tilladelser for hver enkelt site man besøger, den kan køre Tor, og den har indbygget ad-blocker. Fordi den kan en hel del, så gen den også brugeren en del muligheder, som måske kan virke uoverskuelige i første omgang. Der er dog en rigtig god guide, der forklarer det hele, så det er nok ikke det store problem for de fleste.

K-9 Mail

No-nonsens email-klient. Indtast email og password, og den opsætter automatisk din konto. Mulighed for flere konti, og med fælles indbakke.

CalDAV Sync Adapter (DAVx5)

Hvis du ikke ønsker at bruge Google Kalender og kontakter på din telefon, så kan du oprette det et andet sted og synkronisere med CalDAV Sync Adapter. Herefter har du adgang til dem i dine apps, hvis de understøtter det (Simple Mobile Tools apps gør). Jeg planlægger at skrive en vejledning. Stay tuned...

ICSx5

WebCal/iCalendar kalendere skal synkroniseres med ICSx5. Igen, jeg planlægger at skrive en vejledning.

OsmAnd~

Et ret godt og velfungerende alternativ til Google Maps. Har indbygget navigation og ruteplanlægning, og stort set alt man kan ønske sig.

Open Camera

En velfungerende camera app der kan det den skal kunne og lidt til.

Simple Mobile Tools

Simple Mobile Tools laver en hel stribe af apps af meget, meget høj kvalitet. Super intuitive at betjene, stabile og konstant opdateret. Fælles for alle de apps er, at de ikke har internetforbindelse, og derfor ikke kan sende informationer om dig eller din telefon til andre. Det betyder så også, at de ikke laver fx. email og browser. Men stort set alt andet... De er næsten allesammen oversat til dansk (bl.a. takket være mig), og har et gennemgående design.

Tak

En app der "låser op" for nogle funktioner. Tidligere købte man den, og betalte på den måde for Pro-versioner. I dag betaler man for Pro-versioner, så jeg ved ikke om den stadig er nødvendig... Hvis du downloader fra f-droid, så er Pro-versioner og Tak-appen gratis (!), men man opfordres selvfølgelig til at donere til udviklingen.

Opkald

En ganske udmærket telefon-app. Kan det den skal kunne. Samarbejder med Kontakter, hvis den er installeret.

Kontakter (PRO)

Igen et fint adressekartotek/telefonbog, der kan det sådan et skal kunne.

Beskeder (PRO)

En fin lille SMS-app, der kan hvad sådan en skal kunne.

Filhåndtering (PRO)

En pænt avanceret filhåndtering, som dog er ganske simpel at bruge.

Galleri (PRO)

Super galleri, med indbygget foto-editor og videoafspiller.

Kalender (PRO)

Igen, super kalender, der kan det den skal kunne.

Noter (PRO)

Fin app til noter, men her synes jeg der mangler support for noget online synkronisering, så man har adgang til sine noter fra flere forskellige enheder.

Tegneapp (PRO)

Simpel tegneapp. Jeg kan ikke tegne, så jeg bruger den ikke... :-)

Launcher

Launcher er en ny app (November 2022), og den mangler lidt finpudsning. Virker som den skal, men mangler fx. support for tablets.

App Launcher

En ældre udgave af Launcher, der ikke er en rigtig launcher, men bare en "skuffe" man kan have sine apps i. Kan ikke rigtig se formålet med den. Den kan dog køre på ældre telefoner, så... ?

Lommeregner

Simpel lommeregner. Måske for simpel.

Lydoptager

Simpel lydoptager.

Ur

Simpelt ur. Stop-ur, nedtælling, alarm, ur.

Keyboard

Keyboardet understøtter ikke dansk tastatur (November 2022), så jeg bruger det ikke pt.

NB Det er også også Simple Mobile Tools der laver Simple Phone...

Apps fra Google Play

Vi slipper ikke helt for Google Play til visse apps. Jeg henter kun apps der som ikke kan fås andre steder (fx. MitID, MobilPay, etc.), og jeg vælger aldrig de "gratis", for man betaler jo med reklamer eller sporing.

FolderSync Pro

Et helt genialt stykke software. Som navnet antyder kan det synkronisere filer mellem telefonen og ... stort set alt! Listen er nærmest uendelig: Amazon S3, Box, CloudMe, DropBox, Google Drive, NextCloud, OneDrive, ownCloud, plus en masse andre mere eller mindre ukendte. Understøtter protokollerne: FTP, SFTP, SMB1, SMB2, SMB3, S3 Compatible, WebDAV.

Den kan sættes til at synkronisere på alle tænkelige måder. Der er filtre og alt man kan ønske sig. Alt. Og så kan sen også fungere som fil-manager/SFTP-klient. Og så det er en meget moden, danskproduceret app, med et brugerinterface, der løbende bliver moderniseret i henhold til android standarderne.

Den koster pt. 37 kr. og er mere end pengene værd.