BLOG.RPIX.DK

Forside

Greta Thunberg

Optettet 21. Dec 2022

Kan I huske, da Gretha Tunberg talte i FN? Jeg kunne slet ikke klare at høre hendes skingre stemme, så jeg slukkede efter 10 sekunder. Men heldigvis var der andre der lyttede til hende, for hun havde en vigtig besked til os./p>

Hun fik os til at stille spørgsmålet "Er der en voksen tilstede?"

For lige så skinger Gretha var, lige så barnligt opfører vi "voksne" os. Vi tager simpelthen ikke vores ansvar på os, som voksne mennesker.

Vi håner og ryster på hovedet af de mennesker der optager kviklån. Mest fordi renterne er så høje, men også fordi det er usundt at leve over evne. Man vænner sig til en livsstil, man ikke har råd til, og en dag melder virkeligheden sig, og så har man ikke bare en gæld der skal betales, man skal også vænne til et helt andet forbrugsmønster. Der er ikke råd til take-away 5 gange om ugen, ferie i Thailand og Østrig hvert år, motorcyklen må sælges, osv. Når vi ser "Luksusfælden", så har vi ingen medfølelse for "ofrene", for de må da selv kunne se, at de har haft en uholdbar livsstil.

Men når vi zoomer lidt ud, og kigger på især vestens livsstil, så er klarsynet ikke helt så udbredt.

Engang kunne man undskylde sig med, at vi ikke vidste bedre. Vi vidste ikke, at afbrænding af kul og olie var skadeligt for klimaet. Men det er mere end 50 år siden! Vi har længe vidst, at vi havde en uholdbar livsstil. Vi har bygget flere motorveje, vi rejser mere med fly, vi transporterer flere varer på tværs af kloden og vi tærer mere og mere på jordens ressourcer. Vi fælder regnskove, tømmer havet for fisk, og forbruger plastik i absurde mængder. Vi "producerer" dyr under skandaløse vilkår, og vi ødelægger grundvand og have med gift og gødning fra landbruget.

Vi ved godt det er uholdbart. Vi ved det er uansvarligt. Vi ved godt, at vi er nød til at handle.

Vi ved godt, at vi er nød til at sende os selv en tur i Luksusfælden. Vi være voksne og tage ansvar for det rod vi er endt i. Rådet i Luksusfælden havde været: Sælg bilen, drop ferierne, sænk levestandarden.

Men hvad er rådet så, når det ikke er en familie, men et samfund, der skal ændre livsstil? De borgerlige mener det er vigtigt, at vi opretholder kapitalismens vækst-dynamik. Vi må for guds skyld ikke "stoppe udviklingen" (selvom det reelt er en afvikling af jordkloden). De venstreorienterede kigger snævert på den velfærdsstat "de" har opbygget, og kæmper med næb og klør mod alt, der kan forhindre "arbejderen" i at forbruge lige så meget som millionæren - koste hvad det vil!

En ting er sikkert: løsningen skal komme oppefra, men accepten af forandringerne skal komme nedefra.

Vi, borgerne i samfundet, skal erkende, at "værterne i Luksusfælden" har ret, når de siger, at vi er nød til at sælge bilen, droppe ferierne og sænke levestandarden. Både bogstavligt og metaforisk. Vi skal ikke klynke, som små børn, over at vi ikke kan flyve til Thailand. Som voksne mennesker skal vi erkende, at det har vi aldrig kunne! Det har aldrig været klimamæssigt holdbart. Vi har vidst det længe, men har ikke ville høre og se den ubekvemme sandhed.

Hvis vi som borgere kan se ud over vores egen navle, så kan politikerne træffe de beslutninger der skal til.